Πατέντες, Εφαρμογές, Κατασκευές - Patents, Constructions - DIY'S...: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ UPS (Spot Welder)
Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΗΛΕΚΤΡΟΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ UPS (Spot Welder)


Έχετε μετασχηματιστή από UPS, από φούρνο μικροκυμάτων, η από λάμπες LED 12V και δε ξέρετε τι να τον κάνετε;
Μπορείτε να φτιάξετε μια ωραιότατη ηλεκτροπόντα. 










Ας ξεκινήσουμε λοιπόν.

Βρίσκουμε στο μετασχηματιστή το πρωτεύων τύλιγμα (220V) και το δευτερεύων (12V, 24V κοκ).
Αφού τα βρούμε ξετυλίγουμε-κόβουμε προσεκτικά το δευτερεύων (συνήθως είναι αυτό με το χοντρύτερο σύρμα) ώστε να μείνει μόνο το πρωτεύων. Αγοράζουμε 3 δεκάρια καλώδια (εγώ έβαλα από το ίδιο το τύλιγμα γιατί ήταν χοντρά), τα συστρέφουμε ώστε να γίνει πλεξούδα και τα περνάμε εκεί που ήταν το δευτερεύων τύλιγμα όσες φορές χωράνε προσεκτικά μη τραυματίσουμε τα σύρματα. Συνήθως 3-4 σπείρες κάνουν για τη δουλειά μας. 
Μετράμε τη τάση, αν δείχνει 1-2V είμαστε οκ, αλλιώς περνάμε άλλη μια σπείρα:



Αφού τα περάσουμε κολλάμε τις άκρες με καλάι και φλόγιστρο (γιατί με κολλητήρι το βλέπω χλωμό) και τα περνάμε σε χαλκοσωλήνα μήκους περίπου 10cm όπου τα κολλάμε πάλι.



Στην άλλη μεριά της χαλκοσωλήνας βάζουμε χάλκινη γωνία και τη κολλάμε. Κόβουμε ένα κομμάτι χαλκοσωλήνα περίπου 4cm, το συμπιέζουμε στη μια μεριά ώστε να γίνει ευθεία και το κολλάμε στην άλλη γωνιά της γωνίας. Βιδώνουμε όλο το σύστημα σε μια σανίδα ευθυγραμiζοντας τους 2 ακροδέκτες (τον ένα ακροδέκτη τον βιδώνουμε σταθερά στο κάτω μέρος και τον πάνω να κινείται ελεύθερα).




Τώρα όσο αναφορά το πάνω μέρος μπορούμε να βιδώσουμε τους σωλήνες σε 2 σανίδες, και στην άκρη τους να τους βιδώσουμε επάνω σε ένα μεντεσέ ώστε να κινούνται:


Έχω βάλει μύτη από κολλητήρι για ακίδες (η μπορείτε να βάλετε βέργα γειώσεως) και βλέπετε και τη σανίδα με το μεντεσέ.

Και το σχετικό βιντεάκι για να πάρετε μια ιδέα:



















Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου